KIŞ AYININ VAZGEÇİLMEZİ ENGİNAR..
Etkinlikler KIŞ AYININ VAZGEÇİLMEZİ ENGİNAR..

10 Mayıs 2020, Pazar

Enginar, özellikle kış aylarında tüketilen, besin kaynakları bakımından zengin bir sebzedir. Akdeniz’de yetişen bu şifalı bitki otantik görünüme sahip olan pembe çiçekler ve yenilen tohumlardan oluşur. Enginarın yenilebilir kısmı, tamamen çiçeklenmeden önceki tomurcuk halidir. Çiçekleri tamamen açtıktan sonra sert ve neredeyse yenmez hale geldiklerinden, zamanlama onları yetiştirirken çok önemlidir.

Gübresi bol olan toprakları tercih eden enginar, derin köklü bir bitkidir. Ayda 1 kez gübre takviyesinin yanı sıra bitkiyi düzenli olarak mineralli torfla desteklemek gerekmektedir. Soğuk iklimlerde yetişemeyen enginar, kışın kapalı alanlarda muhafaza edilmelidir. Bunun yanında yalnızca dışarıda değil evinizde geniş bir saksıda da enginar yetiştirmeniz mümkündür. Bunun için balkonunuzun kapalı olması önemlidir.

Enginar genel olarak Türkiye'de ve birçok ülkede vegetatif yolla üretilmektedir. Fransa, İtalya ve İspanya'da doğrudan tohumla üretilen çeşitler geliştirilmiştir. Enginarda vegatatif yolla üretim dip sürgünleri veya üzerinde gözlerin bulunduğu kök parçaları ile yapılabildiği gibi sadece gözlerin ana gövdeden çıkarılıp değişik ortamlarda köklendirilerek de yapılabilir. En yaygın üretim şekli sürgünlerle yapılan üretimdir.

Kullanım şekli; Enginar en çok yemeği yapılarak tüketilir. Fakat, enginar hapı, sirkesi, çayı ve suyu da farklı yararları olan ürünlerdir.

Faydaları; İçinde A, B1, B2, B3 ve C vitamini bulunan enginar, lifli bir yapıya sahiptir. Bu yönüyle sindirim ve boşaltım sistemi üzerinde oldukça etkili olduğu söylenebilir. Midede ortaya çıkabilecek hazımsızlıkları engelleyen enginar aynı zamanda kabızlık sorununa da çözüm olmaktadır. Çok fazla sigara içenleri karaciğer problemi yaşayanlar ve sarılık benzeri hastalığı olanlar mutlaka enginar tüketmelidir. Fosfordan çinkoya kadar vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok minerale sahip olan bitki, yüksek tansiyonun da önüne geçmektedir. Kolesterol ve kalp rahatsızlığı olanlar için tıp dünyasının ilk önerisi enginardır. Bunların dışında kan dolaşımını hızlandıran sebze ayrıca şeker dengesini de korumaktadır. Bu yönüyle diyabet hastalarına da şifa olmaktadır. Kolon kanserine yakalanma riskini azaltır. Çok iyi bir idrar söktürücüdür. Demir açısından zengin olması Anemi hastalığı için alternatif bir tedavi yöntemidir.

Tüm Hakları Saklıdır, Silivri Özel Türam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi