29 Haziran 2020, Pazartesi
YAZ AYLARININ HABERCİSİ KİRAZ..
HABER FOTOĞRAFLARI
Kiraz, bilimsel adı ile 'prunus avium' gülgiller ailesinden bir meyvedir. Kuzey Akdeniz kıyılarında bolca yetişen bir ağacın meyveleridir. Bu ağacın çiçek açması baharın geldiğini müjdelemektedir. Dünya üzerinde kiraz üretimi en çok Türkiye'de yapılmaktadır. En çok tüketilme şekli taze olarak yapılıyor olsa da hoşaf ve reçeli de yapılmaktadır. Ülkemizde yaygın olarak Marmara ve Ege Bölgelerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Afyon Sultandağı ve çevresi kiraz ağaçları ile meşhurdur. Dış pazarlardan yoğun talep ve ilgi gören kiraz, birçok farklı ülkeye ihraç edilmektedir. Çoğu toprak türünde yetiştirilebilen kirazın, toprak pH'ının 6 ile 7 arasında olması önemlidir. Çok kireçli ve kumlu topraklarda yetiştirilmesi uygun değildir. Kirazın içerisinde C, A, K vitaminleri ile fosfor, demir ve kalsiyum gibi mineraller bulunur. Yüksek oranda A, B1 ve C vitamini içeren kirazın sadece kendisi değil sapı, ağacının kabuğu ve yaprakları da sağlığa faydalıdır. Kiraz mevsiminde tüketilince sağlığınıza inanılmaz faydası bulunur. Kirazın içinde bulunan vitaminler sayesinde bağışıklık sistemi güçlenerek hastalıklardan korur. Yaz mevsiminde sıklıkla tüketilen meyve hem zayıflamaya hem de ödem atmaya yardımcıdır. Alzheimer, diyabet ve obezite dahil olmak üzere kronik hastalıkları önler. Öte yandan Kirazın, romatizma, eklem, kas ve kemik ağrılarına karşı da büyük fayda sağladığı belirtilmiştir. Kirazın faydaları; Antioksidan etkisiyle kansere karşı koruma sağlar. Kalp ve damar sağlığını korur. Hafıza sorunlarını giderir. Nörolojik hastalıkların görülme riskini azaltır. Diyabet riskini düşürür. Cildi korur, yaşlanma belirtilerini geciktirir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korur. Yatmadan birkaç saat önce kiraz yerseniz eksik melatonin tamamlanır ve uykuya geçiş kolaylaşır. Kolesterole iyi gelir. İdrar söktürücü özelliği vardır. İdrar yolu enfeksiyonlarını engellemek için çok yararlıdır. Vücuttan ödem atar, Ruh halimizi ve beyin gücümüzü artırıyor. Yüksek tansiyonu düşürür. Saçlara doğal destek olur. Sindirime yardımcı olur. Gut hastalığı tedavisinde etkindir. Vücuttan nikotin atar. Böbrek dostudur. Kiraz sapının faydaları; Ödem atıcı etkileri ile bilinen kiraz sapı vücuttan hem toksin atılmasına yardımcı olur hem de kanı sulandırıcı bir etkisi vardır. Böbrek sağlığı için çok faydalıdır. Zararlı bakteriler üzerindeki etkisi ile bilinen kiraz sapının kanı temizleyici bir özelliği vardır. Menopoz döneminde görülen sorunları önler. Rahatlatıcı bir etki sağlar. Regl döneminden önce kadınlardaki şişkinlik hissini önlemeye yardımcı olur. Kilo vermeye yardımcıdır. Diyet listelerinin olmazsa olmaz içeceklerinden biri kiraz sapı ile hazırlanan çaydır. Yağ yakımını destekler. Kirazın zararları; Hemen her besinde dikkat edilmesi gerektiği gibi kiraz tüketirken de miktarına dikkat edilmesi tavsiye edilir. Aşırı tüketime bağlı olarak mide ve bağırsak sorunları yaşamanıza sebep olabilir. Ancak bunun dışında kirazın bir zararı yoktur.