06 Temmuz 2020, Pazartesi
MUCİZENİN ADI DUT..
HABER FOTOĞRAFLARI
Dut ağacı, Nisan-Mayıs ayları arasında yeşilimsi renkli çiçekler açan 3-15 m boyunda, tek evcikli bir ağaçtır. Hızlı büyürler. Gövde silindir, dik ve kalın; kabuk çatlaklı ve gri-kahve renklidir. Tepe tacı 6-8 m olup, seyrek ve top görünümlüdür. Dut ağaçları, uzun zamandan beri yenen meyveleri veya ipek böcekçiliği için yetiştirilmektedir. Birkaç türü ve bazı bahçe formları park ve bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir. Bunun yanında dut ağaçları şehir, ev ve bahçelerde gölgeleme, sınır ağacı, çit bitkisi ve süsleme çalışmaları için kullanıma oldukça uygundur. Dut odunu morin maddesinden dolayı sarı bir renk almaktadır. Kökleri etli, gevrek yapıda ve kırılgan olup 15-20 m derinliğe kadar gidebilir. Yaşlandıkça kuvvetli yan kökler geliştirir ve bu sebeple rüzgara dayanıklıdır. Yaprakları saplı, türlere göre kaba veya İnce yapılı, tabanı yuvarlak veya kalp şeklinde, üst yüzü koyu, alt yüzü ise daha açık yeşil renklidir. Kenarları dişlidir. Dutlar vücudumuz için önemli olan demir, riboflavin, C vitamini, K vitamini, potasyum, fosfor ve kalsiyum içerir. Ayrıca önemli miktarda diyet lifi, filokütin, zeaksantin, resveratrol, antosiyanin, lutein ve çeşitli polifenolik bileşikler dahil olmak zengin organik bileşikler bulunur. Kullanım alanları; çay, pekmez, pestil, reçel, sirke, kurutma ve hoşaf olarak, yaprağından dolmalık ve çay olarak kullanılır. Kaliteli saz yapımında dut ağacı kullanılır. Dutun faydaları; Kan şekeri seviyelerini kontrol altına alır. Kilo vermenize destek olur. Metabolizmayı hızlandırır. Görme duyusunu geliştirir. Anemi tedavisine iyi gelir. Kalp dostudur. Bağışıklık sistemini korur. Kemik gelişimini destekler. Vitaminler açısından zengindir. Enfeksiyonlarla savaşır. Yaşlanma karşıtıdır. Kan basıncını düzenliyor. Kansere karşı koruyor. Sindirime yardımcı oluyor. Kemik dokusu oluşturur. Cildin gençleşmesini ve nemlenmesini sağlarlar. Dutların böbrekleri güçlendirdiği ve karaciğeri temizlediği belirtilmektedir. Dut suyu ameliyat sonrası hastalar için son derece faydalıdır. İyileşmeyi hızlandırır, kan dolaşımını iyileştirir ve enfeksiyonun başlamasını önler. Genellikle doğumdan sonra iyileşmeyi hızlandırmak için ve ameliyattan sonra inflamatuar bir çözelti olarak kullanılır. Vücuda kuvvet verir. Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcıdır. Dut kişinin kilo almasını sağlar ve iştah açar. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder. Barındırdığı vitamin ve minerallerin yanında mikrop öldürücü özelliğine sahiptir. Ağız, bademcik ve boğaz iltihabı, diş eti hastalıkları ve öksürüğe karşı faydalıdır. Dutun yapraklarında kendine özgü doğal antibiyotik ve antiseptik özelliği olan etkin maddeler bulunmaktadır. Dut, kan dolaşımının düzenlenmesine, bağışıklık sisteminin güçlenmesine, kalp hastalıklarının ve inflamasyonun (iltihaplanma) önlenmesine yardımcıdır.