C VİTAMİN DEPOSU OLAN KUŞBURNU..
Etkinlikler C VİTAMİN DEPOSU OLAN KUŞBURNU..

13 Ekim 2020, Salı

Gülgiller familyasında yer alan kuşburnu meyvesi, yüksek oranda C ve A vitamini kaynağıdır. Aynı zamanda fosfor, kalsiyum, potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da zengin bir kaynak olan bitki, pektin, tanen gibi antioksidan bileşenleri de yüksek oranda içerir. Genellikle yol kenarları, ormanlık, mera ve tepeliklerde yabani olarak yetişen kuşburnu bitkisinin boyu 3-4 metreye kadar ulaşabilir. Demet şeklini alan çok sayıdaki gövdenin bir araya gelmesiyle oluşan kuşburnu, çalı görünümüne sahiptir. Dalların üzerinde sarıdan siyaha kadar küçük dikenler bulunur. Kısa saplı, kenarları dişli ve oval şeklinde yapraklarla bezenen bitkinin kalp şeklinde çiçekleri vardır. Koyu ya da açık renkte pembe çiçeklerin orta kısmında yer alan kuşburnu meyveleri oval şekillidir. Etli bir kabuk tabakasından oluşan meyvelerin içinde sarımsı beyaz renkli tüylü tohumlar bulunur. Kuşburnu Ne Zaman Toplanır? Kuşburnunun ana vatanının Türkiye olduğu tahmin edilir. Türkiye’den diğer ülkelere yayıldığı düşünülen bitki bugün dünyanın hemen hemen her yerinde tüketilir. Yabani olarak doğal bir şekilde yetişen kuşburnu ülkemizde özellikle Doğu Anadolu, Marmara ve Karadeniz’de yoğun olarak yetişir. Gülburnu, gül elması, şillan olarak da bilinen kuşburnu, sonbaharda özellikle eylül ve ekim aylarında toplanır. Havadar ve kuru bir alanda toplanan kuşburnu meyveleri birbiri üstüne gelmeyecek şekilde kurutulur. Kurutma işleminden önce meyveler iyice yıkanmalıdır. Dikkatli bir şekilde kurulandıktan sonra temiz bir çarşaf ya da örtü üzerinde kurutulabilir. Aynı zamanda kurutma işlemi 75-80 derecelik fırında 35-40 dakika uygulanabilir. Kullanım alanları; Kuşburnu taze ya da kurutulmuş olarak yenir. Kompostosu, reçeli, şerbeti, ezmesi ya da pekmezi yapılarak tüketilir. Çay gibi demlenip içilir. Kuşburnundan meyve suyu, bebek maması ve yağ da elde edilmektedir. Kuşburnunun kurutulan yaprakları kaynatılıp soğuduktan sonra suyu süzülerek kırışmış ciltlere konduğunda faydası görülür. Kuşburnu çekirdeğinden elde edilen kuşburnu yağı cilt hücrelerini yenileyici, cildi koruyucu, kırışıklıkları giderici ve yaşlanmayı geciktirici özellikleri ile kozmetik alanında sıklıkla kullanılmaktadır. İlaç ve kozmetik sektörünün yanı sıra, son dönemlerde gıda endüstrisinde de koruyucu olarak kullanımına başlanmıştır. Faydaları; Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanseri engeller. İçinde bulunan polifinel, kanserli hücre sayısını azaltır ve vücutta tümör oluşumunu engeller. Doğal şeker içerir, kandaki glukoz oranını dengeler. Dolayısıyla diyabet hastaları rahatlıkla tüketebilirler. Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Kansızlığı önler. Demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlığa engel olur. C vitamin bakımından zengindir, yüksek antiokdsidan içerir ve kan basıncını düzenler. Yüksek tansiyon riskini düşürür. Vücuttaki toksinleri idrar yoluyla atarak bağırsak ve midedeki zararlı bakteri sayısını azaltır. Bu şekilde organların sağlıklı çalışmasını desteklemiş olur. Kabızlığı engeller. İçinde bulunan pectin ve laktasin maddeleri bağırsaklardaki parazitleri azaltarak ishal görevi görür. Ağrı kesici etkisi vardır. Kuşburnu çayı, güçlü bir yatıştırıcı olduğundan kronik uykusuzluğa iyi gelir. Aynı zamanda stresin olumsuz etkilerini de azaltır. Uyumadan önce tüketilirse daha sağlıklı ve dinlenmiş kalkılmasını sağlar. Vücutta kireçlenmeyi önler. Yapılan araştırmalarda kuşburnunun kireçlenmeyi önlediği anlaşılmıştır. Eklem iltihabını hafifletir. Kemikleri güçlendirir. İştahı açar. Beyin fonksiyonlarını güçlendirir. Kuşburnu tüketilirken dikkat edilmesi gerekenler; Şeker hastaları doktorlarına danışmadan kuşburnunu tüketmemelidirler. Bağışıklık sistemleri alerjilere karşı hassas olanların da uzmanlarca tüketmemesi önerilir. Aşırı tüketimi böbrek taşı oluşmasına sebep olur. Sürekli tüketilirse kusma ve benzeri mide hastalıklarına yol açabilir. Tromboz, tromboflebit, toplardamar iltihabı gibi hastalıkları olanlar kullanırken çok dikkatli olmalıdırlar. Hamilelik sürecinde kullanılmadan önce doktora danışılması önemli ve gereklidir.

Tüm Hakları Saklıdır, Silivri Özel Türam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi