TATLILARIN BAŞ TACI TARÇIN..
Etkinlikler TATLILARIN BAŞ TACI TARÇIN..

21 Ekim 2020, Çarşamba

Defnegiller familyasındandır. Tarçın 6-12 cm boyunda ağaç olup uzun silindir şeklinde bir gövdeye sahiptir. 2-3 yaşında iken gövdesi yerden 50 cm yukarıdan kesilir ve böylece kökünden sayısız uzun şıvgınlar çıkar. 2-3 cm uzunluğundaki şıvgınların kabukları soyularak kurutulur. Çiçekleri ağacın tepesindeki dalların ucunda topluca bir arada bulunur ve çiçekleri oldukça küçük olup beyazımsı yeşil renklidir. Meyveleri yarısına kadar kaba yaprakları tarafından sarılmış ve yumurta şeklindedir. Yaprakları taze iken kırmızı, sonra kahverengimsi kırmızı ve olgunlaşınca yeşil renk alır. Kullanım alanları; Tarçın, hoş kokusu ve aroması ile mutfaklarda kendine yer edinmiş bir baharattır. Geleneksel tıpta Uzakdoğu’da sıkça kullanılmış olan bu baharat günümüzde tatlılarda, çaylarda, besin takviyelerinde ve kozmetik ürünlerde kendine geniş bir yer edinmiştir. Tarçın faydaları ile öne çıkan baharatlardan bir tanesidir. Tarçının faydaları; Kansere karşı koruyucudur. Kan şekerini dengeler. Damar tıkanıklığını önler. Kan dolaşımını düzenler. Mide rahatsızlıklarına ve ağrılarına iyi gelir. Kötü kolestrolü (LDL) düşürür ve iyi kolestrolü (HDL) yükseltir. Gribe ve soğuk algınlığına karşı etkilidir. İshali ve öksürüğü keser. Doluluk hissi vererek yemek yeme isteğini azaltır. Böylelikle kilo vermeye yardımcı olur. Beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Cinsel isteği artırır. İçerdiği kalsiyum ve manganezi ile kemik oluşumunu destekler ve bağ dokusunu iyileştirir. Kemik ağrılarına iyi gelir. İçerdiği flavonoid ve fenolik asit sayesinde stresi azaltır. Sakinleştirici özelliği vardır. Çok güçlü bir antioksidandır. Yaşlanmayı geciktirir. Tarçın tüketimi, beyindeki tau proteininin büyümesini engelleyerek Alzheimer hastalığını engeller. Hafızayı güçlendirir ve unutkanlığa iyi gelir. Anne sütünü artırır. Ağız kokusunu giderir ve dişte oluşan zararlı bakterileri yok eder. Adet sancılarını azaltır ve kanamayı düzenler. Migren ağrılarına iyi gelir. Tarçının bitkiler için önemli faydaları; Bitkinin üzerinde net bir şekilde küf veya mantar olduğuna dair belirtiler gösteren kısımlarına biraz tarçın tozu serperek küf veya mantarların oluşumunu önler. Sebzeleri korur. Bitkilerinizin yaralarını iyileştirir. Evin içindeki bitkiler için de kullanılır. Bahçenizi böceklerden ve zararlı maddelerden korur. Yetiştirildiği Yerler: Tarçın tropik ülkelerde yetiştiğinden Türkiye’de ancak botanik bahçelerde yetiştirilebilir. Günümüzde başta Endonezya, Malezya, Madagaskar, Brezilya ve Jamaika’da kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Toplanması-Saklanması: 2-5 yaşındaki Tarçın fidesinin gövdesi yerden 50cm yukarıdan kesilince bitkinin kütüğünden yetiştiği yöreye ve toprağa göre şıvgınlar çıkar. Bu şıvgınların kabukları soyulur. Kabukların dışındaki mantarsı kabuk atılarak iç kabuklar iç içe geçirilerek kurumaya bırakılır. Tarçının zararları nelerdir? Çok fazla tüketimi söz konusu ise kabız yapabilir. Düzenli olarak kullandığınız ilacınız varsa doktorunuza danışarak tüketiniz. Gebelik döneminde tarçın tüketmeden önce doktorunuza danışın. Çin tarçını olarak bilinen tarçın çeşidi bazı bünyelerde karaciğer zorlayıcı olabilir. Kan şekerini düşürücü etkisi olduğundan, ameliyatlardan en az 15 gün önce tüketimi bırakılmalıdır. Tarçına alerjiniz varsa tüketmeyiniz. Tarçının içerisinde bulunan sinnamik aldehite (sinamaldehid) alerjisi olan kişiler tüketmemelidir. Karaciğer hastalığı olan kişiler tarçın çayını tüketmemelidir.

Tüm Hakları Saklıdır, Silivri Özel Türam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi