MUCİZE MEYVE KAYISI..
Etkinlikler MUCİZE MEYVE KAYISI..

06 Temmuz 2021, Salı

Bilimsel olarak Prunus Armeciaca olarak isimlendirilen kayısı gülgiller familyasında yer almaktadır. Kayısı dünyanın birçok ülkesinde yetiştirilmesine rağmen, daha çok Akdeniz'e yakın olan ülkeler ile Avrupa ve Asya kıtalarında yetişmektedir. Kayısılar A, C, E vitamini ve niasin gibi vitaminlerin yanı sıra bakır, potasyum, manganez, fosfor, magnezyum ve zengin mineral içeriğine sahiptir. Kayısıların lif oranı yüksektir. Taze olarak tükete bildiğimiz gibi kurutulmuş olarak kullanımı yaygındır. Bu nedenle her mevsim de evlerimizde olan mucize bir meyvedir. Mucize meyve olan kayısının faydaları oldukça fazladır. Yaş ve kuru olarak tüketilebilen kayısı sindirimi kolaylaştırıyor, tokluk hissi sağlıyor, kilo kontrolüne yardımcı oluyor ve kabızlığa iyi geliyor. Sarı, turuncu ve kırmızı renkleri barındıran karotenoidlerden olan beta-karoten kayısının içerisinde bol miktarda bulunmaktadır. Beta-karoten A vitaminin ön maddesi olup, ihtiyaç duyulduğunda vücut tarafından A vitaminine dönüştürülerek kullanılmaktadır. Bu nedenle antioksidan içeriği yüksek olan bir besin maddesidir. Antioksidanların yaşlanmayı geciktirme etkisine sahiptirler. Kayısı cildi nemlendirirken, korur ve pürüzsüz bir cilde sahip olmamızı sağlar. İçerisinde bulunan potasyum ile kalbimiz korumaktadır. Tansiyonu dengeler. Kemik sağlığı için önemlidir. Ağız ve diş sağlığı için yararlıdır. Kansızlığa karşı koruyucu etkiye sahiptir. Kilo vermeye yardımcı olur. Karaciğer hasarına karşı korur. Kayısı yağ ile saç derisinde meydana gelen sorunlara karşı korur ve saçların daha hızlı uzamasına yardımcı olur.
#kayısı #apricot #antioksidan # PrunusArmeciaca #tarım #tarımlisesi

Tüm Hakları Saklıdır, Silivri Özel Türam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi