İNCİR..
Etkinlikler İNCİR..

24 Ağustos 2020, Pazartesi

İncir ağacı genellikle Asya'da bulunan dut ailesinin bir üyesidir. İncir ağacı çok eskidir, meyvenin kalıntıları MÖ. 5.000 yıllarında Neolitik kazı alanlarında keşfedilmiştir. Batı Asya'ya veya Mısır'a özgü olduğu düşünülen incir, Orta Doğu ve Avrupa boyunca çok erken dönemlerde yetiştirilmiş ve 1500'lerin ortalarında İngiltere ve Çin'e kadar ulaşmıştır. İncir (Ficus carica), anavatanı doğu Akdeniz ve güneybatı Asya (Türkiye'den Afganistan'a kadar) olan, ağaç ya da ağaççık nitelikli bir bitki türü ve bu türün meyvesidir. İncir, dutgiller (Moraceae) familyasına dahil olan incir (Ficus) cinsinin içerdiği yaklaşık 800 kadar tür içinde ticari öneme sahip meyve veren tek bitkidir. Dünyanın bazı bölgelerinde egzotik bir meyve olarak görülen incir, olgunlaştığında tatlı ve suludur. Kırmızı, sarı veya mor renkli veya yeşil çizgili, her biri kendine has bir lezzete sahiptirler. Kurutulmuş incir şekli tüm yıl boyunca hemen hemen her yerde bulunabilir. Besin içerikleri; lif, magnezyum, manganez, sodyum, B6 vitamini ve K, potasyum ve kalsiyum açısından zengindir. Kemik yoğunluğu ve düşük tansiyonu desteklerler. İncir ayrıca vitamin A, vitamin Bl, vitamin B2, demir, fosfor ve klor gibi çeşitli diğer mineralleri de içerir. Ayrıca protein de içermektedir. Faydaları; Potasyum kan basıncını dengelemede yardımcı olur. İncirde, potasyum açısından zengin bir meyvedir. Potasyum yeterli miktarda alınırsa yüksek tansiyon ve buna bağlı oluşan kalp hastalıklarını önlemede yardımcı olmaktadır. Yetersiz besin lifi alımı nedeniyle oluşan kabızlık, sindirim sisteminin çalışmamasına ve zorlanmasına neden olur. O yüzden yeterince besin lifi almak gerekir. Kuru incir daha çok lif içermektedir. Besin lifi açısından incirin zengin olması diyabet hastaları için gerekli şekerin sindiriminin ve emiliminin yavaşlamasına olanak verir. Özellikle tip2 diyabet hastaları için yenmesi önemlidir. Antioksidan özelliğini kuru incir daha çok taşımaktadır. Göz sağlığını korumada ve sarı nokta göz hastalığında etkili olmaktadır. İncirdeki magnezyum, kalsiyumun vücut tarafından işlenmesine yardımcı olurken K vitamini kalsiyumun da kemiklerin güçlenmesi üzerinde etkisi vardır. İçerdiği besin lifi ve sindirim sitemi üzerindeki etkisi de göze alınınca incirin, diyet listelerinde yer alması da doğaldır. Ayrıca incir uzun süreli tokluk hissi de verir. İncir yaprakları kandaki yağ oranını düşürür. Bu sayede kalp sağlığı açısından faydalıdır. Ayrıca potasyum sayesinde yüksek tansiyonu azaltması, kalbin korunmasına yardımcı olur. Kolesterolün düşürülmesinde de etkisi olan incir, içindeki pektin lifi sayesinde bunu başarır. İncir aknelerin tedavisinde, boğaz ağrılarında ve ağız yaralarında da kullanılması mümkündür.

Tüm Hakları Saklıdır, Silivri Özel Türam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi