ITIR..
Etkinlikler ITIR..

10 Eylül 2020, Perşembe

Sardunyagiller (Turnagagasıgiller) familyasındandır. 60 cm kadar boylanabilen, kışın yapraklarını dökmeyen ama soğuğa ve özellikle dona karşı çok duyarlı çok yıllık bitkilerdir. Güzel kokulu yaprakları, türlü renkte çiçekleri olan bir süs bitkisidir. Çiçeklerinden infüzyon yolu ile faydalanılır. Yaprakları güzel kokulu, çiçekleri türlü renklerde bir süs bitkisidir. Kumlu topraklarda yetişir. Yeşil kısımları tüylü ve oyalıdır Çoğunun çiçekleri pembe veya beyaz renktedir. Yuvarlak kesitli, yeşil renkli ve bol tüylü gövdeleri zamanla odunsulaşır. Derin girintili çıkıntılı, oya gibi süslü yaprakları ezildiğinde meyve, nane ya da hoş baharlı diğer kokuları salar. Açık veya koyu pembe ya da beyaz renkli hafif kokulu çiçekleri yaz mevsiminden sonbahara kadar açarlar. Bol güneşli olması koşuluyla her türlü toprakta yetişen ıtır türleri, tohumuyla ya da gövde çeliğiyle çoğaltılır. Yetiştiği Yerler: Anayurdu Güney Afrika olmasına karşın, Akdeniz havzası ülkelerine çok iyi uyum sağlamışlardır. Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde çeşitli ıtır türleri süs bitkisi olarak pek yaygındır. Kullanıldığı yerler: Itır Bitkisi kayalık, orman, tarla ve çalılıklarda bulunur. Losyon olarak(yoğunluğu azaltılmış), banyo suyu ve yağ olarak kullanılır. Kullanım Şekli: 2-5 gr. kadar kurutulmuş ıtır yaprağının üzerine 4 bardak kaynar su dökülüp 10 - 15 dakika süreyle demlendirilerek elde edilen infüzyon, günde iki - üç bardak içilebilir. Itır çiçeği banyosu ise; egzama gibi döküntülü deri hastalıkları, ağır iyileşen yaralar, fistül, ülser ve uçuk tedavisine uygulanmaktadır. Cildin hastalıklı bölgelerine günde bir defa 20 dakika ıtır çiçeği banyosu yapılır. Faydaları: Kanı temizler, dindirir, ishali durdurur, yaraları iyileştirir; sakinleştirici özelliği sayesinde stresten arındırır. Bazı cilt sorunlarına iyi geliyor. Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Bağırsak parazitlerini düşürülmesinde etkilidir. UYARI: Hamileliğin ilk 3 ayında kullanımı sakıncalıdır.