28 Haziran 2021, Pazartesi
Bektaşi Üzümü, Grossulariaceae (Bektaşiüzümügiller) familyasından, çok yıllık, çalı formunda bir üzümsü meyvedir. Anavatanı Batı Asya ve Avrupa’dır. İlk kez 16. Yüzyıl’da, İngiltere’de kültüre alınmıştır. Özellikle 19. Yüzyıl’dan itibaren popülaritesi artmıştır. Günümüzde en fazla üretim yapılan ülke Almanya’dır. Bu ülkeyi sırasıyla Rusya, Polonya, Ukrayna, Çekya, İngiltere ve Avusturya izler. Bektaşi üzümü, A, B, C ve E vitaminleri bakımından zengindir. Aynı zamanda zengin bir potasyum, fosfor, manganez, bakır ve demir deposudur. Bu nedenle bağışıklığı güçlendirmede etkisi büyüktür. Çok yıllık, çalı formunda ve güçlü büyüyen bir bitkidir. Bektaşi üzümünün çiçekleri yeşilimsi sarı renktedir. Meyveler tüylü ya da parlak, yuvarlak ya da uzun olabilir. Çeşitlerin ayırt edilmesinde meyvelerin üzerinde görülen damarların büyük önemi vardır. Meyvelerin üstünde bulunan tüyler de çeşitlere göre farklılık gösterir.
Bektaşi üzümünün faydaları; Antioksidan maddelere sahip olduğu için vücudunuzu zehirli maddelerden arındıracaktır. Saçların daha sağlıklı ve canlı uzamasına yardım eder. Taze haliyle yenilen üzüm veya saçlara sürülen Bektaşi üzüm suyu saçların beyazlamasını önleyecektir. Göz sağlığı için de tercih edilen bir meyvedir. Görme gücünü destekler ve göz problemlerinin önüne geçer. Kemiklerin daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar. Kemik gelişimi için gerekli olan kalsiyumu karşılar. Regl dönemindeki sancı ve krampları, antioksidan etkisiyle ortadan kaldırır. Diyabet hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir meyve türüdür. Kan şekerini düzenler. Bektaşi üzümünün bir özelliği de diüretik olmasıdır. Diüretik etkisi ile sık sık lavaboya çıkarsınız. Böylece vücutta biriken fazla su yani ödem de atılır. Bağırsakları çalıştırarak kabızlık gibi sorunları ortadan kaldırır. Bektaşi üzümü kansızlığa da iyi gelmektedir. Kırmızı kan hücrelerinin sayısını çoğaltır ve kan değerini yükseltir. Bağışıklığı koruyarak kanser ve enfeksiyon gibi hastalıkların önüne geçer. Sizi tüm hastalıklardan koruyan bir meyvedir. Demir ve fosfor açısından da güçlü bir meyvedir. Bektaşi üzümü tüketerek vücudunuzun ihtiyacı olan mineralleri alabilirsiniz. Bektaşi üzümünün yaprakları ile hazırladığınız bitki çayı da belirtmiş olduğumuz faydaları gösterecektir. Kılcal damarları güçlendiren Bektaşi üzümü, yüksek tansiyonu dengeleyerek tansiyon hastalarına da şifa olmaktadır. Bektaşi üzümü yaprakları ile hazırlanan bitki çayı düzensiz regl için çaredir. İltihap giderici özelliği sayesinde sizi hastalık günlerinden daha çabuk uzaklaştırır. Enfeksiyonu ise daha kolay atlatmanızı sağlar. Aynı zamanda kireçlenmeyi de iyileştirir.
#cvitamini #bektaşiüzümü #bektaşiüzümününfaydaları #tarım #tarımlisesi