TÜRK EDEBİYATI’NIN AŞK ROMANLARI..
Etkinlikler TÜRK EDEBİYATI’NIN AŞK ROMANLARI..

02 Temmuz 2021, Cuma

Edebiyatımızda birçok yazar aşk konulu romanlar kaleme almış ve almaya devam etmektedir. Aşk-ı Memnu, Kürk Mantolu Madonna, Huzur başta olmak üzere Türk Edebiyatı’nda iz bırakmış aşk romanlarının bazılarını bugün derledik.
1. Halit Ziya Uşaklıgil – Aşk-ı Memnu
Halit Ziya en başarılı kadın karakterini bu romanında yaratmıştır. Kuşkusuz Emma Bovary’nin ağırlıklı etkisi bu kahraman üzerinde görülmekle birlikte yazar Türk toplumunun pek alışık olmadığı hırslı, mücadeleci, intikamcı aynı zamanda hassas, duygusal açlık çeken ve hayatın gerçekleri ile duyguları arasında sıkışmış modern kadın trajedisini romana ustalıkla yerleştirmiştir.
2. Sabahattin Ali – Kürk Mantolu Madonna
Kürk Mantolu Madonna kitabı, yalnız tüm zamanların en hüzünlü aşk öyküsü olmakla kalmaz, aynı zamanda, edebiyatımızın en başarılı psikolojik anlatılarından da birisidir.
3. Ahmet Hamdi Tanpınar – Huzur
Genel olarak bakıldığında Huzur romanının ana temalarının başında Mümtaz’la Nuran arasında yaşanan aşk ilişkisi gelmektedir. Oysa bir aşk romanı olmanın yanında felsefi, metafizik ve psikolojik problemlerin derinlemesine yaşandığı bir eserdir.
4. Mehmet Rauf – Eylül
Eylül romanının yazarı Mehmet Rauf tek romanıyla edebiyatımızda iz bırak¬mıştır. Başka romanları, hikâyeleri, düzyazı şiirleri, makaleleri olmasına karşın, onun adı söylendiğinde Eylül, Eylül dendiğinde de onun adı akla gelir.
5. Orhan Pamuk – Masumiyet Müzesi
Orhan Pamuk’un 2008 yılında yayımladığı Masumiyet Müzesi romanı aşk teması etrafında şekillenir. Olay zamanının 1975-2008 yıllarını kapsadığı romanda aşkın yanı sıra aile, evlilik, zengin-fakir, doğu-batı, modernleşmede dönemin sosyal, siyasi, kültürel dokusuyla işlenerek anlatılır.
6. Orhan Kemal – Cemile
Romanda anlatılanlar 1934’te Adana’da yoksul bir işçi mahallesinde geçmektedir. Bu insanların yaşam mücadeleleri, işçi işveren ilişkisi, işçilerden birinin kurduğu oyun sonucu olan ayaklanma ve bütün bunların içinde yeşeren bir aşk konu edinmiştir.

Tüm Hakları Saklıdır, Silivri Özel Türam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi